Immunoterapia doustna w leczeniu alergii na jaja u dzieci

W przypadku alergii na jaja jedynym sposobem leczenia jest unikanie żywienia. Ocenialiśmy immunoterapię doustną, stosując białko jaja w proszku do leczenia dzieci z alergią na jajka. Metody
W tym podwójnie ślepym, randomizowanym badaniu z kontrolą placebo 55 dzieci w wieku od 5 do 11 lat z alergią na jaja otrzymywało doustną immunoterapię (40 dzieci) lub placebo (15). Po początkowych fazach zwiększania dawki, narastania i podtrzymywania prowadzono doustne prowokacje pokarmowe białkiem jaja w proszku po 10 miesiącach i 22 miesiącach. Dzieci, które przeszły pomyślnie badanie po 22 miesiącach, zaprzestały stosowania immunoterapii doustnej i unikały konsumpcji jaj przez 4 do 6 tygodni. W wieku 24 miesięcy dzieci te poddano doustnemu prowokacyjnemu testowi z białkiem jaja w proszku i gotowanym jajkiem, aby sprawdzić, czy nie wystąpiła oporność. Dzieci, które przeszły to wyzwanie w ciągu 24 miesięcy, zostały poddane diecie z konsumpcją jaj ad libitum i zostały ocenione na kontynuację utrzymującej się niereagowania po 30 miesiącach i 36 miesiącach.
Wyniki
Po 10 miesiącach terapii żadne z dzieci, które otrzymywały placebo i 55% osób otrzymujących doustną immunoterapię nie przeszło doustnego testu prowokacji pokarmowej i zostało uznane za odczulone; po 22 miesiącach 75% dzieci z grupy immunoterapii doustnej było odczulonych. W grupie doustnej immunoterapii 28% (11 z 40 dzieci) przeszło doustne prowokacje pokarmowe po 24 miesiącach i uznano, że utrzymywały one brak reakcji. Po 30 miesiącach i 36 miesiącach wszystkie dzieci, które przeszły przez 24 miesiące prowokację pokarmową, spożywały jaja. Spośród mierzonych markerów immunologicznych, małe średnice bąbelków podczas testów skórnych i wzrost poziomów swoistych dla przeciwciał IgG4 były związane z przejściem doustnego testu prowokacji pokarmowej po 24 miesiącach.
Wnioski
Wyniki te pokazują, że doustna immunoterapia może zmniejszać wrażliwość dużego odsetka dzieci z alergią na jaja i wywoływać utrzymującą się niewrażliwość w klinicznie istotnym podzbiorze. (Finansowane przez National Institutes of Health; ClinicalTrials.gov number, NCT00461097.)
Wprowadzenie
W Stanach Zjednoczonych 4% dzieci ma alergię pokarmową 1, która ma wpływ na zdrowie i jakość życia.2 Alergia na jajka ma skumulowaną częstość występowania około 2,6% w wieku 2,5 lat, 3 z reakcjami alergicznymi różniącymi się nasileniem od łagodnej pokrzywki do układowej anafilaksji. Ciężkie reakcje alergiczne mogą wystąpić po pojedynczym ugryzieniu gotowanego jajka (około 70 mg białka jaja). Dzieci z alergią na jajka są umieszczane na diecie bez jajek, ale całkowite unikanie jaj jest trudne. Unikanie nakłada stałą odpowiedzialność na pacjentów i opiekunów, pozostawia pacjentów podatnych na niezamierzone połknięcie i anafilaksję oraz wpływa na jakość życia .4,5
Biorąc pod uwagę te wyzwania, badane są nowe strategie leczenia
[przypisy: endometrioza iv stopnia, transkrypcje nagrań, endometrioza ]

Powiązane tematy z artykułem: endometrioza endometrioza iv stopnia transkrypcje nagrań